Datorspel som yrke

Det finns många sätt man kan jobba med datorspel. Ett av de tydligaste är att jobba med datorspelsutveckling. Detta är en bransch som består av två huvudsakliga delar som alla bygger på långa studier inom främst programmering, ljud och grafik. Efter utbildningen kan man antingen söka jobb hos etablerade studios, söktrycket är dock enormt stort och jobben är svåra att få. Man kan också starta eget och själv, eller tillsammans med några vänner, börja bygga på sin egen spelidé. Andra sätt att jobba med datorspel är till exemplet som speljournalist. Detta kräver oftast en journalistutbildning även om det inte finns något krav på det.

Betalmodeller för datorspel

Hur roligt det än må vara att skapa och spela datorspel, går det inte att bortse från att datorspel är en miljardindustri. Eftersom datorspelande har blivit stort har företagen som ger ut spelen börjat experimentera lite med olika varianter för att kunna ta betalt för spelen. Ett väldigt omdiskuterat sätt att ta betalt för spel är via DLCs. Här handlar det om att man först säljer själva spelet som vanligt, sedan tar man betalt för att släppa extra material till spelet under exempelvis en ettårsperiod. Här har man oftast möjligheten att redan innan man betalat för spelet köpa ett säsongspass som ger en tillgång till alla DLCs. Ett säsongspass ligger ofta i samma prisklass som själva spelet. Denna utveckling har skapat en situation där expansioner inte existerar till samma grad. Sedan har främst mobilmarknaden drivit på att spel skall släppas gratis och att man sedan tar betalt för microtransaktioner. Microtransaktionerna ger en tillgång till nya saker i spelet, eller till och med möjligheten att spela färdigt. Att skapa gratis titlar för spelare har visat sig vara en miljardindustri i sig själv.Datorspel som yrke 1

Forskning kring datorspel

Genom att datorspelande har blivit en allt större företeelse har även akademiker hoppat på tåget. Orsaken till att datorspelande har växt sig så stort inom forskningsvärlden är att man sett hur datorspelande påverkar spelarna på många olika sätt, inom många olika ämnen. Det har visat sig att spelarna genom datorspel får en bättre förståelse för omvärlden. Det handlar både om att spelarna får förmågor via spelandet, som att bli bättre på att analysera, se mönster och dylikt. Det kan även handla om att man tar till sig informationen kring viktiga och djupa frågor, att man vävs in i berättandet och kan påverka utkomsten. Sedan har man även sett att ungas spelande påverkar deras sätt att lita på andra människor, där folk som spelar över internet har en tendens att lita mer på människor i allmänhet. Forskning på spel är relativt nytt och det växer mer och mer för varje dag som går.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *