Datorspelens utveckling

Datorspelen har kommit en lång väg under dess existens, en väg som påverkat spelen och spelarna på fler än ett sätt. Från att sitta och spela på Commodores 64 där grafiken mestadels bestod av ofärgade pixlar och färgade om man hade tur, till att hemmadatorn började växa fram allt mera i familjers hem. Ms-dos öppnade upp spelmöjligheterna med peka-och-klicka-spel. Den stora revolution kom dock i samband med 3D grafiken vilket även skedde tillsammans med Windows 95’s intåg. Nu blev datorspelandet något som kunde ske i alla hemmen och något som var lättillgängligt och inte särskilt dyrt. Härifrån har 3D-grafiken fortsatt att utvecklas och den anses t.o.m. vara något som förbättrar spelarens minne.

Indiespelens framväxt

Datorspelsvärlden har under de senaste åren kommit till en punkt där industrin är såpass stor att stora spelutvecklare inte har råd att ta för stora chansningar med sina spel. Tittar man på AAA-titlarna, som storspelen kallas, är det oftast delar av en långgående serie av spel som bygger på redan säkra koncept. Detta har lett till att indiescenen, det vill säga små utvecklare som oftast bekostar och ger ut sina spel själva, har kommit att växa något enormt. Här finns det individer som vågar testa på helt nya saker och det tydligaste exemplet är Minecraft. Indieutvecklare försöker att antingen skapa helt nya sätt att spela eller berätta och bjuda på historier med mer snäva teman. En kvinnlig utvecklare vid namn Zoe Quinn skapade ett enkelt spel om depression. Hennes spel, och vägen dit, ledde till startskottet för Gamergate, en hatkampanj mot kvinnliga personer i spelindustrin. Detta har motarbetats starkt av både AAA-industrin och indiescenen sedan dess.Datorspelens utveckling 2

E-sportens framväxt

Datorspelen har kommit till en punkt där spelen inte längre är något man enbart spelar för skoj skull. Datorspel har gått från att vara ett intresse för alla åldrar till att bli en sport som en växande grupp kan livnära sig på. När det gäller e-sporten är det främst vissa genrer som lämpar sig bäst och dessa är främst förstapersons skjutspel, helst där man spelar i lag. Även strategispel i lag har blivit väldigt populärt. Strategispel som spelas i lag och i en begränsad arena kallas för MOBA och där finner man spel som Leauge of Legends, Dota2 och Heroes of the Storm. Här tävlar man i lag, exempelvis 5 mot 5, och prissummorna går nu att jämföra med stora sportevent som Super Bowl, U.S. Open och Wimbledon. E-sporten är något som inte bara har stora prissummor utan även en sport som har fångat upp och underhåller en väldigt stor tittarpublik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *