Spelstudion King

Har du någonsin satt dig med mobilen i handen och funderat på att spendera en stund med ett roligt spel? Då är sannolikheten stor att du fastnat med en svensk produktion. Svenska King Digital Entertainment, oftast förkortat till endast King, är en av de absolut hetaste spelstudiorna och ligger bakom storsäljare som Candy Crush Saga, Bubble Witch Saga, Farm Heroes Saga och Candy Crush Jelly Saga. Alla dessa spel har laddats ned miljontals av gånger och gjort King till en sådan framgångssaga att storföretag kämpat hårt för att få samarbeta med studion.

King – En framgångssaga

King_logo_2013En snabb titt på Deras officiella hemsida gör det lätt att förstå varför King har blivit ledande inom sin marknad. Med stortitlar som Candy Crush Saga har King varit med och utvecklat en spelmarknad som är starkt knuten till sociala medier och är högst beroendeframkallande. Deras spel kostar inget att ladda ned utan drar istället in pengar genom att erbjuda extraliv eller specialinställningar mot betalning. Studion har släppt spel till en rad olika plattformar som Android, iOS och Windows och fortsätter dra in storpublik över hela världen. Trots att endast 2,3% av alla spelare betalar för sina spelupplevelser genom Kings upplägg drar företaget ändå in otroliga pengar. I 2014 räknade man på att King hade 356 miljoner unika besökare på sin spelplattform. Inte dåligt för ett företag som nästan blev bankrutt i 2003, strax innan man började sälja ut delar av företaget vilket gav pengarna man behövde för investeringar. Idag har de 1400 anställda.

Vilka står bakom King?

Innan King startade i 2003 så arbetade Riccardo Zaconni och Toby Rowland på en dejtingsida kallad Udate, en sida skapad av Melvyn Morris. När han sålde sidan bestämde sig de tre för att bygga någonting nytt och tog kontakt med Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Thomas Hartwig och Patrik Stymne. Efter att nästan blivit bankrutt fick företaget in nya pengar och har sedan dess ökat markant. När Grundaren talar ut i Dagens Industri nämner han bland annat uppköpet från det amerikanska företaget Activision Blizzard, ett stornamn som bland annat ligger bakom spelet World of Warcraft. Köpet gick i hamn 23 februari 2016 och Activision Blizzard betalade 5,9 miljarder dollar för King. En av grundarna, Sebastian Knutsson, hade fem procent i företaget och dessa blygsamma siffror ökade snabbt till 2,7 miljarder svenska kronor. Han arbetar fortfarande som kreativ chef på King Digital Entertainment och säger att det roligaste han vet fortfarande är spel.

King Digital Entertainment skapar spel till mobilen
King står bland annat bakom Candy Crush Saga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *