Välja rätt gamingdator – laptop eller stationär?

Alla som älskar att spela datorspel måste självklart ha en dator som klarar av alla stora spel. Många gånger krävs det att både processorn och grafiken är av högsta kvalitet för att du ska få en så bra spelupplevelse som möjligt. Men vilken dator är bäst för spel? Det finns ett enormt utbud, både stationära datorer och laptops. Vilken som är bäst beror helt enkelt på vad du letar efter samt hur din budget ser ut.

Ett av de första valen du bör göra är att bestämma ifall du vill ha en stationär speldator eller en gaminglaptop att spela på. Det finns en del fördelar med båda alternativen och du är den enda som kan avgöra vilken typ av speldator som är bäst.

Kort om stationära gamingdatorer

De flesta känner antagligen till vad en stationär dator är. Det är en dator som är designad för att stå på en och samma plats, på skrivbordet eller under. En stationär speldator är samma sak, enda skillnaden är att den har egenskaper som är speciellt skapade för att klara av spel bättre. De flesta storspelare anser att stationära gamingdatorer är många gånger är bättre jämfört med laptops.

Fördelar och nackdelar

En av de största fördelarna med en stationär speldator är att den ofta är modulär, vilket betyder att du snabbt och lätt kan uppgradera den. Det är väldigt lätt att köpa både nya samt bättre komponenter till datorn. Det leder i sin tur till att speldatorn kan bli snabbare och snabbare över tid. Att den stationära datorn består av en stor ”låda” betyder dessutom att den har bra möjligheter till att kyla ner datorn snabbare. Det betyder även att den inte låter särskilt mycket.

Nackdelar med denna typ av speldator är att den är skapad för att endast stå på samma ställe över längre tid. Du kommer dessutom behöva köpa mer utrustning, som mus, tangentbord och skärm. Detta är sådan som redan finns när du köper en gaminglaptop.

Om gaminglaptops

En gaminglaptop är helt enkelt en speldator som är bärbar. Den ser ut precis som vanliga laptops men har delar som är speciellt avsedda för just spel. Grafikkortet brukar vara delen som du kommer se störst skillnad på när du jämför med vanliga laptops.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med dessa bärbara datorer är att du lätt kan ta med dig den överallt. Det innebär att du kan spela var du än befinner dig. Gaminglaptops är alltså ett bra alternativ för dig som reser mycket eller gärna vill ta med dig datorn och spela tillsammans med andra. En gaminglaptop är även lätt att ställa bort när den inte används.

Nackdelar med den bärbara gaminglaptopen är att den ofta har kylfläktar som låter rätt mycket. Priserna på dessa datorer är dessutom många gånger lite högre jämfört med de stationära alternativen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *