Datorspel – generellt

I datorspelens värld är allt möjligt, oavsett om det handlar om att rädda världen från en utomjordisk invasion, vinna Champions League, bygga gigantiska världar eller utforska en postapokalyptisk framtid. Det enda som hindrar dig från att upptäcka något helt nytt, eller få en upplevelse utöver det vanliga, är tiden. Att spela datorspel behöver inte ta tid, även om det finns spel som Fallout 4 och Witcher 3 som kräver längre tidsperioder och mycket engagemang. Det finns mängder av guldkorn i spelvärlden som bara kräver några timmar och kanske till och med så lite som en till två timmar för att ha kul.

Spel som är korta

Att spel behöver vara långa för att vara bra eller ge valuta för pengarna, är något som länge har diskuterats flitigt. Med tanke på hur många spel som kommit den senaste tiden, som inte alls kräver mycket av din tid men som ändå kan ger en stark upplevelse, visar att spel verkligen inte behöver ta mycket tid. Ser man till de riktigt stora titlarna, som satsar på en kortare men välfylld upplevelse, finner man till exemplet Tomb Raider och Call of Duty-spelen som brukar landa kring 4-6 timmar av actionfyllt berättande. Det går även att hitta dessa spel till bra rabatter på sidor som kampanjjakt och kommer då inte kosta mer än en DVD-film. Vill man istället ha något lugnare och ännu kortare finns där många exempel som ligger mer i linje med en långfilm på bio, både till pris och tid. Stanley Parable är ett spel som låter spelaren upptäcka en historia om hamsterhjulet på ett väldigt komiskt sätt. Sedan finns även Dear Esther som är mer som en interaktiv dikt, där du vandrar igenom ett vackert engelskt landskap, lyssnades på en vacker monolog.

play console joysticks

Spel som kräver mycket tid

På andra sidan finns det spel som vill att spelaren själv skall få upptäcka och vara del av historien på sitt egna sätt. Dessa spel låter dig som spelare investera, i teorin, oändligt med tid och det rör sig främst om rollspel. Dels har vi de stora upplevelserna för en spelare, som Witcher 3 och Fallout 4. Här sätts du in i otroligt välgjorda världar och ges friheten att utforska dem efter eget bevåg. I det förstnämnda slängs du ut i en fantasy-värld med fokus på berättande i den öppna världen. Här är det inte huvudhistorien som lockar, utan alla små berättelserna som du stöter på under ditt utforskande av världen. I Fallout 4 är det istället själva utforskandet av varje vrå som är härligheten. Här kommer du att sikta på en plats men hamna någon helt annanstans efter alla upptåg, mystiska platser och monster du möter på vägen. Fallout 4s utvecklare Bethesda har varit så populära att de till och med stämts för att vara beroendeframkallande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *