The Elder Scrolls V: Skyrim

Actionrollspelet The Elder Scrolls V: Skyrim är det femte spelet i Bethesdas The Elder Scrolls-serie och uppföljaren till Oblivion. Det släpptes den 11 november 2011 till PC, Xbox 360 och Playstation 3. Att Bethesda valde just det datumet är inte en slump då det kan skrivas ut som sex ettor i följd. Spelet blev en enorm succé både försäljningsmässigt och bland spelrecensenterna. Det har sedan lanseringen 2011 även kommit i Special Edition med något förbättrad grafik och även släppts till Playstation 4, Xbox One och till och med Nintendos bärbara spelkonsol Switch. En VR-version släpptes också i mitten av november 2017.

Skyrim finns med andra ord till en mängd olika plattformar och det finns numera även en mobilanpassad variant som heter The Elder Scrolls: Blades. Det är förvisso inte Skyrim, men spelet bygger mycket på karaktärer och lore från Skyrim och är det närmaste ett Skyrim i mobilen som vi kommer idag. Rent grafiskt är det faktiskt snyggare än original-Skyrim som släpptes 2011. Det krävs dock att man har en rätt kraftfull mobil, som senaste Samsung Galaxy eller iPhone X. För bästa inlevelse bör man också plugga i sina Samsung hörlurar, AirPods, eller vad man nu använder. Då kan man lättare höra om en fiende försöka smyga sig på en bakifrån.

Nordiskt klimat

För många blev Skyrim den första bekantskapen med The Elder Scrolls-universumet och det kan vara lite svårt att ha koll på den omfattande lore som finns i spelet. Flera referenser görs också till saker som har inträffat i tidigare spel som Oblivion. Skyrim är en provins högst upp i norr på den fiktiva kontinenten Tamriel. Klimatet är därför en kombination av snöigt, nordiskt klimat och rysk tundra. Invånarna i Skyrim kallas dessutom nords och har en kultur som påminner mycket om den i nordiska länder som Sverige, Norge och Island. Det märks inte minst när man ser namn på karaktärer och platser i spelet. De tillber dessutom guden Talos som är misstänkt lik den fornnordiska åskguden Tor. Det är förmodligen en del av förklaringen till varför Skyrim blev så populärt i Sverige.

Mammutar och troll

Spelet är väldigt välgjort i övrigt och man har en stor öppen värld att utforska helt i egen takt. Men behöver inte strikt följa uppdragen man ges utan kan skjuta dem på framtiden och istället ge sig ut på egen upptäcktsfärd bland jättar, mammutar, troll och inte minst drakar. Drakarna spelar nämligen en viktig roll i Skyrim. Karaktären man spelar som är nämligen en så kallad dragonborn och kan absorbera själarna från drakar som man dödar. Dessa används för att låsa upp nya förmågor som man lär sig efterhand i spelet.

Eftersom Skyrim utspelar sig under medeltiden är vapnen man har till sitt förfogande svärd, yxor, dolkar, pilbågar och liknande. Det finns en mängd olika varianter av vapen, rustningar och annat som man antingen kan köpa eller smida själv. Det släpptes även två DLC:n till Skyrim i form av Dawnguard, Hearthfire och Dragonborn som bland annat öppnar upp en helt ny ö att utforska, gör det möjligt att bygga hus och att bli vampyr(jägare).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *