World of Warcraft

World of Warcraft från Blizzard Entertainment har under många år varit det största spelet i världen i kategorin MMORPG. Alltså spel där ett stort antal spelare från hela världen kan göra saker tillsammans online via servrar. Genren är så kallad ”high fantasy” som innebär att världen är ett hopkok av influenser från många håll och man kan stöta på allt från drakar, enorma insekter, havsodjur och demoner till gulliga älvor och luriga alver. Som spelare kan man välja mellan många raser och yrken och det är ett val som sedan får stora konsekvenser för hur spelet gestaltar sig. WoW lanserades redan 2004 och det är oerhört sällsynt att ett så gammalt spel fortfarande håller måttet och attraherar nya spelare. En av framgångsfaktorerna är att man gett ut flera expansioner som förändrat förutsättningarna för spelet och därmed gjort det mer varierat. Något som lockar många är att man kan spela på helt olika sätt. I den här texten ska vi bland annat titta på skillnaderna mellan spelsätten PvE och PvP.

PvE – Player versus Enviroment

PvE innebär att man tar del av det innehåll som finns i själva spelet utan att tävla så mycket med andra spelare. Det kan innebära att man beger sig ner i en grotta för att komma åt en skatt, att man härjar bland monster och vilda djur i outforskad del av spelet eller att man stillsamt byter till sig material man behöver för att tillverka en ny rustning. Valmöjligheterna är alltså väldigt stora. Även om man spelar PvE kan man ha stor glädje av sina medspelare och ta sig an farliga monster tillsammans med andra eller sitta på en bar inne i spelet och småprata med bekanta. Just det att WoW kan vara en så social upplevelse är en av anledningarna till att många lägger ner så mycket tid på det. Att ”levla” är en av grunderna i spelet. Det innebär att man blir bättre och får möjlighet att köpa farligare vapen eller kasta mäktigare besvärjelser, vad man nu är intresserad av. Nu har man höjt nivåtak till level 120 vilket innebär att alla gamla spelare fått en ny utmaning.

PvP – Player versus Player

För många är WoW en sport! Det finns ett tävlingsmoment som är balanserat så att alla, oavsett ras och yrke (i spelet), ska kunna slåss på lika villkor. I dueller eller i lag. Det finns ett intrikat rankingsystem och för många är det en intressant utmaning att bli så bra som möjligt på att utnyttja de möjligheter som finns i spelet till att besegra andra. WoW är dock inte en av de stora så kallade e-sporterna, kanske på grund av att man tävlar med karaktärer som man levlat upp under månader av aktivt spelande. Vissa spelare går in helt för PvP men det är vanligare att man blandar PvP och PvE utifrån vad man är på för humör och vilka av ens kompisar som är online samtidigt som en själv. Att ha ett spel som detta som hobby är förhållandevis enkelt och billigt. en säng och en dator och ett skrivbord är egentligen allt man behöver för att gå in helhjärtat för WoW och göra det till sin livsstil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *